maandag 25 februari 2013

Het is niet al komkommer en kwel wat de klok slaat.

Ik krijg de laatste tijd nogal wat 'allez gij!' reacties op mijn veganistische maand en toegegeven: het is niet altijd even gezellig, dat las u hier vorige keer al wel.
Maar laat u dat vooral niet tegenhouden om het ook eens te proberen!
Serieus, het is soms een andere manier van koken en soms ook gewoon melk en boter vervangen door sojavarianten.
Voor veel gerechten vormt dat geen enkel probleem, behalve voor quiches en laat mij juist een quiche-mens zijn.
Denk: room, eieren en kaas, veel kaas: een plantaardige variant drong zich op!
Het resultaat was meer dan geslaagd, daarom dat ik het durf te delen.

Let wel: mijn hoeveelheden zijn nogal 'ongeveer' of 'naar eigen smaak'; we zouden dat kunnen catalogeren onder 'te lui om af te meten', maar ik houd het persoonlijk liever op 'dat stimuleert de creativiteit'.
Enfin, verwacht dus niet het meest onnauwkeurige recept ooit.
De inspiratie haalde ik trouwens hier.

Nodig:
- deeg: ik gebruikte dit bodemrecept en roerde er twee teentjes knoflook onder.
- artisjokharten (blik, maar volgend jaar misschien vers, als mijn planten nog leven tenminste)
- ui
- pakje tofu
- blik kikkererwten
- half zongedroogde tomaten (ik schat een kleine 100g)
- potje sojaroom
- kruiden: peper, zout, oregano, tijm, paprika, cayennepeper,...


Werkwijze:
Bak het deeg voor in de oven (een kwartiertje).
Mix ondertussen de tofu met de kikkererwten, een deel van de room en de zongedroogde tomaten tot een smeuïge massa (niet te vloeibaar).
Voeg kruiden toe naar smaak.
Haal de bodem uit de oven, leg de artisjokharten erin en snij de ui in ringen.
Doe enkele ringen over de artisjok en smeer het tofu mengsel erover.
Waarschijnlijk hebt u veel te veel van het tofumengsel, dat is niet erg, zet het even aan de kant.
Zet ongeveer 15 minuten in de oven op 175°C.



De bovenkant was een beetje 'krokant', maar daaronder was het nog heel zacht.
Als je het niet in één keer opeet, zou ik de rest koud eten, het terug opwarmen maakt het nogal droog, vond ik.


En de overschot van het tofumengsel?
Wat pijnboompitten erbij, verse basilicum erbij en de rest van de ajuin erbij.
Mixen en heerlijk op de boterham of bij een slaatje.
Smakelijk!

27 opmerkingen:

  1. Dat klinkt wreed lekker, dus ik ga het effenaf pinnen en binnenkort eens artisjokharten kopen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het met courgette en dergelijke ook heel goed zou zijn.

      Verwijderen
  2. Mooie foto! HEt ziet er wel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ge kunt schoon foto s trekken van uw eten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ga maar eens terug in mijn archief: dit is mijn eerste schone foto van eten.

      Verwijderen
  4. Ja, schoon foto, inderdaad. Ge zult het mij wel eerst eens moeten voorzetten voor ik overtuigd geraak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, dan komt ge tot hier en dan zal ik het eens maken (en misschien ook nog een alternatief voorzien, mocht het niet in de gratie vallen)

      Verwijderen
  5. Dat wordt hier ook gepind. Voor als ik eens 'volk' heb, want voor mijne carnivoor zal ik dat niet moeten voorschotelen vrees ik. :p

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ge kunt altijd zeggen dat de saus op basis van gemalen paardenvlees is.

      Verwijderen
    2. Carnivoor moogt ge echt letterlijk nemen, als in geen groenten. Niks, nada. En dat ligt niet aan mijn kookkunsten. Hij lust dat niet, groenten. Flauwekul vind ik.

      Verwijderen
  6. En die eieren worden niet gemist?
    Ik wil dat eens bij jou komen proeven.
    Kan je dan ineens die artisjokken vervangen door iets anders, want artisjokken zijn zo eikebah.
    Voor de rest heb ik geen wensen meer hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, eigenlijk niet.
      vaneigens dat gij moogt langskomen, ik denk dat het met courgette of aubergine ook heel goed zou smaken.
      Ik zal er wortelhartjes opleggen als garnituur.

      Verwijderen
    2. Bij mij at ze wel artisjokken. Ze kan het best wel.

      Verwijderen
  7. Het zit er goed uit, vooral door de kleurrijke attributen op de achtergrond. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, dat zijn onze coureurs: http://www.juffrouwsanseveria.blogspot.be/2011/06/koerske-doen.html

      Verwijderen
  8. Het ziet er wel heel erg lekker uit, maar mis je de kaas erop echt niet? En de eieren...?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, eigenlijk niet. Ik ben de overschot ook al een hele week op mijn boterhammen aan't smeren: dat is gewoon té lekker!

      Verwijderen
  9. Ik heb u wel door, zulle. Jij gaat voor '10 blogstukken met een voedingsmiddel in de titel'. Juust hé?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat ziet er mij ook wel héél lekker uit, maar net zoals Oon geloof ik dat niet voor ik dat proef :D Ik wou ook vragen wat die gekleurde "tjoepen" zijn op den achtergrond maar ik lees het hierboven al.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij zijn jullie gewoon aan't vissen achter een etentje!

      Verwijderen
  11. Ge zijt mij mss een piepklein beetje aan het overtuigen om eens wat meer veganisme op mijn menu te zetten. (met nadruk op piepklein:-)) Ik heb anders een plan, ik kom je kruippakje terugbrengen en ik krijg gewoon deze veganistische quiche voorgeschoteld...2 vliegen in één klap (de specialiteit van mamavanvijf :-))Deal?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deal, begeleid met uw spaghetti & lookbrood! ;-)

      Verwijderen
  12. niet om moeilijk te doen, maa heb je de boter in het deeg vervangen door olie? En 'pakte' dat? Ik schotel het vanavond man en kinderen voor (en mezelf). Ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de sojavariant gebruikt, met olie weet ik niet of het lukt, maar ik ben benieuwd!

      Verwijderen