woensdag 20 juni 2012

Er is wat loos met de framboos

Ik las bij haar dat er al frambozen waren.
'Morgen toch eens nakijken', dacht ik bij mezelf.
Onze frambozen staan  namelijk niet in onze tuin, maar er net buiten, tegen de omheining.
Ik had ooit de idyllische voorstelling dat ons kinders later in het paadje zouden spelen met hun vrienden en ondertussen gezellig framboosjes konden plukken.
Ik heb al ontdekt dat er van mijn idyllische voorstellingen weinig terecht komt.
Zijn al uitgevoerd en onhaalbaar bevonden: museumbezoek met kinders, op uw gat zitten en uw kinders laten spelen in de speeltuin, gezellige wandeltocht met maten en bijhorende kinders.
Staat nog op het in-het-water-te-vallen-lijstje: rit naar Frankrijk, opstellen van de campingkar, kamperen met kinders en terug op het gewicht van den trouw geraken.

Soit.
Eerder was mij al opgevallen dat ze gigantisch gegroeid waren.
Zo hoog bijna, dat ik rustig in mijn blootje door den hof kon dartelen zonder dat iemand daar last van zou hebben (buiten de buren dan, misschien).
Ik had ze ook niet gesnoeid, want ik had ergens gelezen dat het maar om de twee jaar moest en als er iets werkbesparend is, dan doe ik het!

Driewerf bleit: tegen mij omheining trof ik amper één lichtroze framboos.
De gigantische takken zien eruit als frambozen, maar dragen geen vruchten, ook niet veel stekels en zijn vooral dik, waterachtig en hoog.
Zit er hier een kenner onder jullie of een struikchirurg?
Ik vermoed dat ik ze het best kan snoeien, maar ik weet niet of dat voldoende zal zijn (let op de eerder geel dan groene kleur)
Tot zover de groene vingers van de Sanseveria.

15 opmerkingen:

 1. OK, voor wat ik ervan ken: ik peins dat ge toch had moeten snoeien ergens op het einde van vorige zomer. Zeker en vast de takken waar vorig jaar frambozen aanhingen die had je moeten kortwieken dat moet denk ik elk jaar, en ook een deel van de nieuwe takken. Aan oude takken groeien geen frambozen, volgens mij is dat wat loos is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou dat nu nog iets uithalen, dat snoeien?
   Die 'waterstengels' gaan er straks sowieso aan!

   Verwijderen
 2. Ik heb net geblogd over mijn eigenste boomchirurg. Die is eigenlijk vegetarisch dus misschien moet ik hem eens tot bij U voeren?
  En anders moet ge mijn vaders motto toepassen: genadeloos snoeien. Wij kijken dat elk jaar met lede ogen aan, maar zijnen hof staat toch maar weer in bloei, frambwaazen incluis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, ik denk niet dat uw boomchirurg gaat overeenkomen met onze grasverdelger annex sokkendief, maar kom, ge weet nooit. En dezelfde vraag als hierboven: nu nog alles snoeien?

   Verwijderen
 3. Uw waterstengels kunt ge nu doen, ja. Hoewel dat voor uw oogst van dit jaar vermoedelijk niets uithaalt. Ik denk voor optimaal resultaat naar volgend jaar toe dat ge best wacht tot eind september...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er is wel een verschil met zomer en herfsframbozen. Bij de eerste kan men de vruchten oogsten tussen juni en augustus en bij die laatste tussen augustus en oktober. Ik heb ook frambozen staan en ik eet er al van in augustus vandaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had vorig jaar frambozen vanaf augustus, als ik het mij goed herinner en véél en mooie...

   Verwijderen
 5. Die waterstokken zijn wilde takken, die moetende zeker uit. Voor de rest denk ik zoek snoeien, ma da gaat nu nie meer uithalen vrees ik. Hier staan der veel op de struik, ma daar hebt gij nogal weinig aan natuurlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Om in het thema te blijven: de dochter van zes verteld al een hele week een geweldige mop:
  het is rood en het is boos: een framboos
  en het is rood en het is blij: een aardblij!
  hahahaha
  Van frambozen heb ik geen kaas gegeten (oh, dat klinkt gek), rooi bezekes daarentegen, ... die worde, hier elk jaar duchtig gesnoeid, en ik nog kan ik ze niet geplukt krijgen.
  Hopelijk vind je de oplossing, zodat je volgend jaar gigantisch kan oogsten, en anders ... een ander fruitje planten, zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De rest van de bessenstruiken komen tegen de carport, maar die staat er nog laaaaaaang niet.

   Verwijderen
 7. Mme Zsazsa heeft nochtans gezegd hoe belangrijk snoeien is!

  Misschien om te beginnen gewoon nog braafjes afwachten en anders voor de winter nog eens goed lezen wat Mme Zsazsa / VELT voorschrijft...

  En nu ga ik mij nog een frambooske pakken! *mwhahaha*

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zullen we dat eerst eens lezen, voordat ik het nog erger maak dan het al is.

   Verwijderen
 8. Je mag die nieuwe dikke takken dus zéker NIET wegsnoeien. Wat je wel moet doen is alle oude takken nadat ze vrucht hebben gedragen wegknippen.
  De nieuwe groei van dit jaar geeft ofwel einde dit jaar (herfstframboos) of volgend voorjaar (zomerframbozen) fruit.
  Basisidee : ieder jaar alle takken wegsnoeien NADAT ze vrucht hebben gedragen, en maximaal 10 stokken per meter lengte laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen