maandag 13 januari 2014

De medaille en haar keerzijde

Ik ben slecht in het onthouden van verjaardagen en als ik moet inschatten hoe lang iets geleden is, zit ik er meestal meer dan een jaar naast.
Driewerf hoera voor de archiefschrijfsels dus, want als ik mij niet vergis, is dit ongeveer de laatste keer dat ik schrijf over nieuwe kledingstukken die uit een -ahum- niet zo mens- en natuurvriendelijke keten komen.
En daar wou ik het even met u over hebben: over anders kopen en af en toe ook minder.

Pak uzelf een tas thee en een stuk chocolade: ge gaat hier even zitten.

Ik ga eerlijk zijn: niets kopen, zoals Kelly: dat kan ik niet.
Ik heb niet het geluk dat ik kleding overkrijg van vriendinnen: ze zijn allemaal kleiner (en vooral smaller) dan mij, net hetzelfde geldt trouwens voor schoenen: een 41 die af en toe neigt naar een 42: niet iedereen heeft dat thuis liggen.
Bovendien hou ik van kleren en lees ik geregeld de Elle. U ziet dat niet aan mij: het is namelijk niet omdat ik weet wat in de mode is, dat ik het ook klakkeloos kopieer.
Nee, ik maakte mijn eigen regels: ik mocht niets nieuws kopen, maar tweedehands en krijgen: dat mocht wel.

Ik ga u proberen een overzicht te geven van hoe en waar ik winkel, mijn lijst zal hoogstwaarschijnlijk niet volledig zijn, vult u gerust aan in de commentaren.
Er wordt trouwens niets gesponsord, maar winkels die hieronder hun link zien verschijnen en mij uit dankbaarheid willen belonen met een bon, zijn natuurlijk altijd welkom!

Onderaan staan de links van winkels waar ik geregeld langssurf. Een groot onderzoeksjournaliste is er aan mij echter niet verloren gegaan, dus mochten de winkels waarvan ik geloof dat ze goed bezig zijn toch stiekem kleine kindertjes in een kelder laten stikken of hun katoenplanten weelderig besproeien met pesticiden: schiet mij niet dood, maar laat het mij wel weten!

1) Waar o waar vind ik tweedehandskleren?

Mijn favoriete adres(sen) is Think Twice: je hebt ze in verschillende steden en, juich & jubel: om de zoveel weken doen ze solden. Op de laatste dagen gaat alles de deur uit voor €1. Daarom is de Think Twice niet enkel een aanwinst voor uw kleerkast, maar ook voor uw verkleedkoffer!
Het fijne is, dat je er zowel kleedjes vindt die je onmiddellijk kan dragen als stukken waar met een beetje werk nog iets van te maken valt.

De plaatselijke kringwinkel, niet altijd even modieus, maar wél handig. Ik heb er al drie broeken gekocht waar ik in een gewone winkel nooitvanzeleven naar zou kijken wegens mottig en survivalachtig, maar laat die modellen nu net een gerief zijn op actieve schooldagen. Ook basic T-shirts, topjes en occasioneel eens een jeansbroek die mijn model flatteert. Geregeld binnen springen is de boodschap!

De rommelmarkt (of zoals we hier zeggen: het metteke). Sinds ik elke zaterdagvoormiddag op de schoolbanken slijt, zijn de afspraakjes met de Jef, aka mijn favoriete mettekesman, quasi onbestaand. Jammer, want net zoals in de kringwinkel, vind je op de rommelmarkt af en toe prachtige dingen. Het enige waarvoor ik altijd op mijn tanden moest bijten, was om zijn jurken met pailletten en pluimen niet te kopen.

Het www is uw vriend, maar dan ook enkel de uwe. Verwacht niet dat uw wederhelft het tweedehands shoppen op internet toejuicht, want het kan verdomd veel tijd in beslag nemen. Avonden lang heb ik zitten zoeken naar de vrouw met de perfecte kleerkast en mijn maten en ik heb ze nog steeds niet gevonden!
In den beginne keek ik vooral op Kapaza en 2dehands, nadien breidde ik mijn terrein uit naar Nederland. Hallo Marktplaats, welkom lieve Noorderburen die met zo veel meer zijn en waar dus ook zoveel meer te vinden valt!
Het is vaak zoeken naar een speld in een hooiberg, maar een beetje zelfkennis kan helpen. Maak een lijstje met je favoriete kledingmerken en zoek daarop, de kans is groter dat je iets vindt op die manier. Bovendien kan je aan de foto's al vaak zien of het de moeite is om de rest van de items van een bepaald persoon te bekijken: als die ene foto allesbehalve jouw stijl is, is de kans groot dat de rest ook niet aan je smaak voldoet.
Ik ben niet de beste afdinger, moet ik wel toegeven, maar toch vind ik dat alles wat ik er kocht een echt koopje is!
Met maten heb ik ooit nog nooit een probleem gehad. Als het een merk is dat je kent, weet je hoe de maten vallen en anders kan meneer Google meestal wel soelaas bieden.
Malafide verkopers ben ik nog niet tegengekomen, maar ik verwacht dan ook geen chaneljasje te vinden voor €10.
Wat de verzendkosten betreft: vanuit Nederland is dat natuurlijk wel iets duurder, binnen België ben ik fan van Kiala.

2) En doet gij dan ook tweedehands onderbroeken aan?

Nee, al heb ik wel al een tweedehands badpak gekocht ooit.
Ondergoed: tricky business, want niet zo simpel.
Onderbroeken vind je veel, in bamboe of bio katoen, niet altijd even fancy, maar wel degelijk.
Voor BH's is het een ander paar mouwen: ik heb lang gezocht, maar vele winkels bleken niet meer te bestaan.
Soms moet een mens ook niet te veel eisen stellen: als het in eerlijke omstandigheden (en zo lokaal mogelijk geproduceerd wordt), ben ik ook al blij. Als er dan nog eens schone dingen tussen zitten is het helemaal goed!

3) Wat doet gij dan eigenlijk feitelijk aan uw voeten?

Schoenen, laarzen, pumps, sandalen: ik ben zot van schoenen! Maar systematisch ben ik de brol weg beginnen filteren uit mijn kast en voorwaar: ze ziet er beter uit dan ooit!
Ik weet dat leerlooien geen activiteit is om gezellig met de vriendinnen tijdens een workshop te doen, wegens verschrikkelijk ongezond, maar plastic schoenen vind ik persoonlijk ook niet alles, al was het maar omdat het zich niet zet naar mijn (brede) voeten én dat ge er zweetvoeten in krijgt.
Deze dames maken prachtschoenen uit natuurlijk gelooid leer. Ok, er wordt beest voor gebruikt, maar het wordt gemaakt door vakmensen die daar een eerlijk loon voor krijgen en ze zijn schoon! De prijs is ook zeer schoon, maar niets belet u om een jaar te sparen voor dat ene droompaar, of om dagelijks het www af te schuimen, want je weet maar nooit...
De diervrije alternatieven zijn vaak een pak goedkoper, maar helemaal mijn zin vind ik er niet altijd tussen.
Het is dus een beetje kiezen tussen de pest of de cholera, in mijn ogen, of constant rondlopen in espadrilles, maar dat is zo mogelijk nog erger.
Wederom kan je ook hier op tweedehandssites je goesting wel vinden, voor minder geld én minder schuldgevoel, hoera!
Bij wazige foto's vraag je gewoon om nieuwe of klik je verder: een foto zegt al veel over de staat. Ik heb nog nooit helemaal platgetrapte schoenen gekocht. Bovendien geldt ook hier de regel van het gezond verstand: spiksplinternieuwe schoenen van een duur merk, kan je nooit kopen voor geen geld. Ofwel zijn ze allesbehalve nieuw, ofwel zijn ze nep.

4) En als er dan toch iets nieuws in uw kast komt?

Dan kijk ik uit wat. Ik heb een tijdje geleden enkele stuks besteld van People Tree en ik kan u zeggen: ik was zo blij als een kind in een snoepwinkel! Na zo'n lange tijd nog eens écht iets nieuws en schoons te kopen, dat voelt zoveel spannender aan dan elke week de h&m binnen te stappen.
Ook kocht ik een nieuwe jeans, eentje uit biokatoen, op de Meir. OP DE MEIR! Ik kan mij amper herinneren hoe lang het geleden was dat ik daar nog stopte om voor mezelf een winkel binnen te gaan.
Wederom: Google! Zoek uw favoriete eerlijke merken en kijk waar je ze kan kopen.
Verder heb ik een zwak voor Belgische mode. Ik hoop ooit tot in Brussel te geraken bij Valerie Berckmans, maar mocht er iemand ondertussen zin hebben om na te kijken hoe lief ze bij A.F. Vandevorst, Stephan Schneider en dergelijke zijn voor hun personeel: doet u gerust!

5) En uw kinders?

Ik zou graag zeggen dan alles aan mijn kinders hun lijf eerlijk of tweedehands is, maar dat is het niet. Ik zou ook graag zeggen dat ik voor hen ook nooit in de h&m koop, maar dat is jammer genoeg ook niet.
Ik probeer het wel zo veel mogelijk te beperken, echt waar, maar dat lukt niet altijd even goed.
Zelf maken zou ook al een oplossing zijn, maar daar is niet altijd tijd voor: ah nee: ik moet kei lang zoeken op internet tot ik iets naar mijn goesting vind!
En om ze steevast in duizend gekleurde streepjes en appels en dergelijke te steken: daar heb ik niet altijd evenveel goesting in: ik moet daar nog wel naar kijken, weet u wel?
Gelukkig zijn er nog alternatieven, er zijn altijd alternatieven.

En wat levert dat op?

Een warm gevoel vanbinnen en echt blij zijn met iets nieuws, wanneer je dat koopt.
En ook een goed karma, volgens mij.
Hoe verklaart ge anders dat ik botten van Nathalie Verlinden vond op 2dehands in mijn maat?
Ziehier de buit van afgelopen jaar, niet allemaal nieuw, maar nog wel dik in orde en vooral: schoon!


  Kleedjes van bij Think Twice: perfect zoals ze waren, dus recht van het rek aan mijn lijf.

Lingerie van La fille d'O: lokaal gemaakt.

  
Een trui van Goed Vandoen, een topje van People Tree, een jeans van Kuyichi en de dochter haar geweldige Popupshop badpak: allemaal nieuw, allemaal eerlijk.

Een kleedje van Acne en een bloes van Vionet: tweedehands gevonden.


Laarsjes van Marc Jacobs, pumps van Maripé en botten van Nathalie verlinden (waar ik dit weekend mee door de wei wandelde, vandaar dat ze zo vuil zijn): allemaal tweedehands.

 

Eerlijke sokken en onderbroek van Goed Vandoen.


Maar waar blijven die links nu?

Hier!

Het is geen volledige lijst, maar het is wel een lijst die grotendeels aan mijn smaak voldoet en aangezien het mijn blogpost is, mag dat.
Suggesties en nieuwe adressen zijn echter altijd welkom, mailt u maar.

Winkels:

Tweedehands
http://thinktwice-secondhand.be/
http://www.dekringwinkel.be/kw/home_1.aspx
http://www.kapaza.be/
http://www.2dehands.be/
http://www.marktplaats.nl/
http://www.ohmydress.be/
http://www.labelsinc.be/
http://www.fifthavenuefashion.be/
http://www.vintaged.be/
http://www.vivavintage.nl/

Eerlijk(er)

http://www.goedvandoen.be/shop/
https://www.todayisagoodday.be/
http://www.supergoods.be/
http://greenthisseason.com/
http://www.valerieberckmans.be/index.php
http://www.kleerlijk.nl/
http://www.charliemary.com/
http://www.brandmission.nl/
http://www.watmooi.nl/shop/index.php
http://www.fair21.com/

https://www.facebook.com/paploustore?fref=ts
(hier verkopen ze een beetje tweedehands en oa lions of leisure, dis une couleur, bannou en binnenkort: People Tree!)

Aan uw voeten
http://www.vegetarian-shoes.co.uk/
http://www.beyondskin.co.uk/
http://www.ellenverbeek.com/
http://www.nathalieverlinden.com/
http://www.vega-life.nl/webshop/
http://mevrouw-minder.nl/2012/10/acht-veganistische-schoenenmerken/


Op uw bloot vel
http://www.organic-lingerie.com/
http://lafilledo.com/
http://www.luvahuva.co.uk/
http://www.mswandas.co.uk/2012/06/04/14-of-the-best-ethical-lingerie-collections/
http://urbantimes.co/magazine/2012/08/top-five-ethical-lingerie-brands/
http://www.underprotection.dk/

Kinders
http://www.popupshop.net/
http://www.bambooz.nl/
http://sixhugsandrocknroll.be/
https://www.facebook.com/LionOfLeisure
http://www.stellamccartney.com/be/kids_section
http://www.hippeschoentjes.be/
http://www.ocra-lab.it/
http://www.disunecouleur.com/Merken
http://www.peopletree.co.uk/
http://www.kuyichi.com/
http://www.deuxfillesenfil.fr/
http://www.komodo.co.uk/
http://www.studiojux.com/
http://www.popupshop.net/
http://bannou.nl/

Mensen die het beter kunnen uitleggen én ook een hoop links verzamelen:
http://www.stylewithheart.com/
http://www.eerlijkwinkelen.nl/actueel/default.aspx
http://www.schonekleren.be/
http://www.bewustverbruiken.be/goedgekleed/1153-hier-vind-je-goed-gekleed-adressen.html
http://www.talkingdress.nl/
http://kiesduurzamemode.nu/page.html
http://www.allesduurzaam.nl/informatieteksten/informatieteksten_item/t/eerlijke_kleding
http://www.ecogoodies.nl/
http://www.cnvinternationaal.nl/eerlijke-kleding/£
http://www.milieucentraal.nl/themas/artikelen-kopen-en-gebruiken/kleding/eerlijke-kleding17 opmerkingen:

 1. Uw kledingverhaal is merkwaardig gelijklopend met het mijne, maar ik ontdekte toch nog enkele nieuwe webshops tussen uw lijstje, waarvoor dank. Ben je al in het Oosterlose fairtrade kledingwinkeltje "meer dan mooi" geweest? Ik ben er vorige week voor het eerst binnengestapt en heb daar een tof vestje gevonden! En terwijl mijn dochter ondertussen in de gaten houdt of jij wel flink naar de les gaat, mis ik de afspraak met de Jef niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jawel, maar ik ben er nog niet binnen geweest. Ik zal het er straks eens bijzwieren, zie.

   Verwijderen
 2. oooooh, ik wil die kleedjes van den Think Twice ;). Als ge ze beu bent.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk zouden we eens allemaal een kledingsruil moeten doen! =) (groot en m41: check!)
  Maar hier alvast ook nog een handig adresje: http://www.brusselsvintagemarket.be/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci, ik zet het er straks bij!
   Ik heb ook gigantische heupen, dat speelt ook in mijn nadeel...

   Verwijderen
 4. ook heel herkenbaar, maar nog wat nieuwe shops ontdekt tussen je links: merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik wil ook meedoen met de 'groot en maat 41' kledingruil!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, kei handig al die links! Super voor een tweedehandsklant als ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh oh, ga ik eens allemaal uitpluizen die links! Fijn zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Whaha, merci voor de link naar mijn koopvrijheid-berichten. Duidelijk dat ik daar nog eens moet over schrijven, want intussen zijn we anderhalf jaar verder sinds de laatste post. Want helemaal niets kopen, dat was een experiment van een jaar he. Intussen koop ik wel weer, want ik heb helaas ook te weinig vriendinnen van wie ik net die kleren krijg die ik 'zoek' ;). Allez, "helaas" is overdreven, want ik zeg "keep on shopping in a green world!" - maar daarover dus later meer, in die blogpost waarmee ik al enkele maanden bezig ben ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wijs!
  Ik voelde mij namelijk persoonlijk aangesproken door "elke week de H&M binnenwanelen", dus ik ga mijn best doen wat meer naar uw lijst te kijken. BELOOFD.
  Ik ben trouwens de grootste van allemaal (zeker weten) en ik heb bijgevolg ook maat 41.
  Zal ik aan u denken als ik iets weg doe? Ik heb uiteraard een supermegatoffeschone stijl.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, ik wou wel niet per sé met het vingertje wijzen, naar't schijnt gaat de h&m zijn best doen om beter te worden voor de wereld: hoera!
   Wat het ruilen betreft: ik heb u al eens gezien, gij zijt half zo breed als mij. ;-)

   Verwijderen
 10. Ik ga mij hier op een avond (of meerdere) eens in verdiepen, met een tas chocomelk ofzo erbij. Merci omdat zo eens allemaal bijeen te zetten!
  Uw half boek is inderdaad beter met foto's, anders had ik die supermooie laarsjes van Marc Jacobs niet kunnen bewonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Merci! Ik vroeg mij al langer af of Valérie Berckmans groen/fair of iets dergelijk is, want dat staat niet echt vermeld op de website en ik dacht dat enkel Super Green Me zich daar echt mee bezig hield? Een paar dingen die mij meteen te binnen schieten die hier nog bij kunnen: Super Green Me dus, en qua merken: Monkey Genes en Knowledge Cotton Apparel, allebei regelmatig te vinden in doorsnee/semi-hippe winkels

  BeantwoordenVerwijderen