vrijdag 22 februari 2013

Ik zit met een ei.

Dagen zonder vlees, ik vind dat een schoon initiatief. Maar als vegetariër kan je daar al niet meer aan meedoen.
Of geen alcohol tot Pasen, maar dat zou ik al zwaar verprutst hebben.
En toen kwam ik hier terecht en dacht: "Awel ja, waarom niet?".

Ik zal u nu even zeggen waarom niet.
Dat is niet gezellig, echt niet.
Binnenshuis is dat perfect te doen, geen probleem, maar daarbuiten.
Ergens iets gaan eten (geen specifiek vegetarisch restaurant) is een uitdaging, al een geluk dat er nog slaatjes bestaan.
Bij vrienden gaan eten is ook al niet simpel, laat mij u even mijn favoriete brilsmurf citeren: "Hoe 'ik eet geen melk en eieren?'?! Waar moet die kip daar dan mee blijven?".
En steeds weer komt die vraag terug: "Waarom doet ge dat eigenlijk?"
Ik weet het niet!
Echt niet!
Soms doet een mens al eens iets om zich te laten afzien, zoals vasten, of zoals aan de schrikdraad komen als zevenjarige, of een maand lang veganistisch leven.

We gaan nu wel niet overdrijven: je kunt nog heel lekker eten, maar moeilijk op een ander.
Die kaas op mijn boke heb ik nog geen dag gemist, maar ik zou ondertussen wel mijn linkerarm geven voor een stuk gorgonzola.
Mijn rechter trouwens voor een vegi kebab met fetakaas.

Koffiekoeken en gebak uit de winkel, dat kan je ook al vergeten.
"maar Sanse,", hoor ik u denken, "wat eet gij dan 's avonds in de zetel?".
Wel mijn beste: chips, heel erg veel chips, ik ben ongelooflijk blij dat chips plantaardig zijn, anders was het een ramp.

Met al dat gemekker verwacht u waarschijnlijk dat ik de eerste maart een zuivelfestijn ga houden, maar niets is minder waar.
Om te beginnen moet ik er nog twee dagen bijdoen, wegens gezondigd (de Gilbert die trakteerde in de Potiron en de Nimf die kookte).
Voorts mis ik al die koekjes niet echt, of toch niet steeds of misschien wel, maar ik kan er goed afblijven. Ik denk zelfs dat ik dit jaar de witte paaseieren niet (allemaal) ga opschrokken, want alleen de gedachte eraan maakt mij al een beetje mottig.

Maar het viel pas echt op z'n plaats toen de weegschaal mij vandaag vertelde dat er 1.7 kg af was.
1.7 kg, ondanks de wijn, de zakken chips en het verder niet verkleinen van de porties.
Veganisme, u bent waarlijk nog niet zo slecht!
Maar toch ga ik de 3e maart kebab halen.

26 opmerkingen:

  1. Gij zijt goed zot
    Maar dat wist ge al wel zeker

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Da fietsen hé, daar ligt dat aan. Niet aan dat veganistisch gedoe. (probeer ik mezelf wijs te maken, om gewoon te weigeren om alle lekkers links te laten liggen.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uhu Hanne, het fietsen! Niks ook niet: ik denk al twee weken dat mijn benen smaller aan't worden zijn, tot ik weer een oude broek pas.
      Ik begin mij af te vragen waar die 1.78kg vanaf is gegaan!

      Verwijderen
  3. Geweldige titel! Succes nog en laat het u smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. haha, dapper :) ik voel vijf maanden veganist ook wel aan losser zittende broeken (hoe zich dat in kilo's vertaalt geen idee wegens geen weegschaal). Met die gezelligheid valt het beter mee dan gevreesd, maar oh man het eeuwige verontschuldigen en justifiëren steekt wel wat tegen af en toe. Serieuze stijging van het chips verbruik hier ook (maar fuck Lay's met hun melkpoeder overal), en veel falafels in durum, daar mis ik precies geen fetakaas aan :) Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie het spijtig genoeg enkel nog maar op de weegschaal, maar ik kijk uit naar de lossere broeken!
      Wij hebben hier enkel een kebab in't dorp en daar hebben ze geen falafel.
      Ik ga het nadien voor een groot deel proberen te houden, we zullen zien hoe het lukt...

      Verwijderen
  5. Probeer maar eens een kebab met feta te eten zonder rechterarm! Dat lijkt me niet gemakkelijk hoor:)
    Respect, ik kan al geen week zonder vlees of vis... Ik heb het ook nog niet heel erg geprobeerd, misschien volgend jaar! (ik kan heel goed uitstellen)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 1,7 kg? (1,78 kg mag je afronden naar 1,8 kg, dat weet je toch?)
    Uw favoriete brilsmurf zegt : Dat afvallen is gewoon een gevolg van de schijterij die op haar beurt weer een gevolg is van al die vettige chips. Goed en gezond bezig, Sanse! Laat de koei haar uier maar ontploffen... dierenbeul.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De weegschaal op't werk geeft maar 1 cijfer achter de komma, Anders had ik het wel afgerond naar 1.9. ;-)

      Verwijderen
  7. Zot zijn doet green zeer zeker?! Ik bewonder je, zelf eet ik geen vlees maar veganistisch is mij toch een beetje te zot!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ik het hier ook wat erger laat klinken dan het is, ik zal waarschijnlijk even een dipje gehad hebben. :-D

      Verwijderen
  8. Ik wist da ge nie goe wijs zijt, ma Dees is toch het toppunt :) ma bon, veel geluk enal! Ik ga mij die mattentaart toch goe laten smaken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb juist zalige vegan quiche gemaakt, het doet mij niks jom! ;-)

      Verwijderen
    2. da geloof ik echt nie jong :D ma ben wel blij dat da vegangedoe u nog smaakt! want zo just wa salaaj eten is ook geen doen eh :)

      Verwijderen
  9. Als ik die kaas en chocolade eens kon laten - zou bij mij zeker ook wat kilo's schelen. Maar dat is voorlopig nog niet gelukt- dus waauw Juffra, respect! Goe bezig gij!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pure chocolade mag nog, Lies, anders zou ik het ook niet overleven hoor! ;-)

      Verwijderen
    2. Oeff een geruststelling, ik kreeg al compassie met u. Andere chocolade zegt me toch niks. Sèg en de Gilbert die heeft zwaar punten gescoord precies. De Potiron - jawadde...

      Verwijderen
  10. Sinds ik veel minder suiker eet, eet ik ook wel meer chips. Deze week at ik zelfs guacamole met chips als avondeten. Wel enkel zout / naturel, want in de meeste andere chips zit suiker... Hoe dan ook: ge hebt zeker een punt wat betreft het lekker vegan eten buitenshuis. Da's natuurlijk afhankelijk van waar ge woont en waar ge gaat eten, maar op den (boeren)buiten is lekker veganistisch eten een uitdaging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. als jullie nu gewoon in Brussel komen wonen allemaal, dan eten we alle dagen falafel durum! :)

      Verwijderen
    2. Ah, maar durum, daar heb ik niet genoeg mee gegeten hoor! Ik ga voor een half turks brood met sla, tomaat, saus en het liefst ook fetakaas! ;-)
      De meester restaurants in de buurt hebben wel enkele vegi dingen en anders bestel ik een slaatje zonder kip of dergelijke.
      (Maar een culinair tripje door Brussel, dat wijs ik natuurlijk niet af!)

      Verwijderen
  11. Inspirerend wel! Er staan precies een aantal heel aanlokkelijk uitziende recepten op de website van de vegan challenge!

    BeantwoordenVerwijderen