vrijdag 26 oktober 2012

Twijfelwijf Sanseveria

Het zijn verwarrende tijden ten huize Sanseveria en we gaan daar eerlijk in zijn: zowel de Gilbert als ikzelf kunnen enorm twijfelen, vooral als het over definitieve zaken gaat waar je elke dag mee geconfronteerd wordt.
Zo heeft het toch wel een half jaar geduurd voor we iets hadden gevonden dat we graag zouden zien op onze oprit. Het mag gezegd: al een geluk dat we niet eerder iets namen om van de vuiligheid af te zijn. De oprit ligt bijna en hij is schoon! En gigantisch precies ook!

Nu is 'den binnen' aan de beurt.
Wij verwarmen hier met een warmtepomp & vloerverwarming.
Dat werkt perfect, echt waar!
Alleen voor die dagen die overdag nog warm genoeg zijn, maar 's avonds niet, is het iets te fris.
Daarom dat de Gilbert en ik een houtkachel kochten, zo'n inbouwding die natuurlijk niet combineerbaar is met de kast die er nu staat.

Er werd al veel gebrainstormd en geschetst en uiteindelijk tekende de Gilbert iets in autocad.
Iets waar ik in het begin zeer content over was (ahja, want ik schetste het zelf), maar waar ik nu soms toch begin te twijfelen.
Dus vraag ik het aan u: geef uw ongezouten mening en suggesties en dat liefst voor maandag, want dan komt de schrijnwerker.
(Ja, wij laten die maken. De Gilbert is al voltijds werkende, metser, festivalorganisator en triatleet: het mag ergens stoppen.)

De gele vlakken zijn open, alle anderen zijn dicht. Ondertussen denk ik eraan om meer open vlakken erin te verwerken.
Die blauwe lijn is een uitspringend tablet in natuursteen, maar ik heb nu al schrik dat ik het snel beu zal zijn.
Alle kasten zijn greeploos, dat staat al vast.
En verder: het wordt helemaal hout, maar zouden misschien speelsere lijnen in mogen of wat verschil in diepte ofzo, tot tegen het plafond of niet , ...?
U hoort het: stof genoeg tot nadenken, niet enkel voor ons, maar ook voor u!
Jaja, voor u: dit is uw kans om mee ons interieur te bepalen, laat de interieurarchitecte in uzelf maar los!

33 opmerkingen:

 1. Dat gaat schoon worden!
  Maar de kasten naast de stoof zelf... zoude die niet weglaten? Daarmee bedoel ik het kastje naast de whiskey-kast en die lange kast aan de andere kant. Meer open! En zo'n kast vlak tegen uw stoof, gaat dat niet beginnen scheeftrekken van de warmte (en koude als uwe stoof afkoelt)? Tzijn maar gedachten he maar als uw kasten na een paar maanden al op half 7 hangen, gaat het niet meer zo schoon zijn denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht dat er van die speciale hittebestendige platen bestonden, maar ik zet het op de vragenlijst voor maandag: merci!

   Verwijderen
 2. Twijfelen, daar ken ik alles van. Ik ben al een jaar aant verzinnen over tegelkes in de keuken, gewoon rampzalig moeilijk. Volgende week komen ze een stuk van ons terras aanleggen en manlief heeft uiteindelijk helemaal zelf de tegels gekozen, omdat ik het gewoon nemeer wist.
  Uw kast dus, ik zou die laten doorlopen tot aan het plafond, minder stof om af te doen, meer bergplaats, vnl voor onnuttige benodigdheden enzo. En als ze zo groter wordt, kunde ergens nog een open plaatske laten. (maar dan heb je wel meer stof om af te doen)
  Trouwens, als ge content moest zijn van uwe schrijnwerker, moete daar maar ne keer reclame voor maken, want ik zoek ook nog iemand voor onze ingemaakte kasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wou eerst ook tot aan het plafond, maar toen bedacht ik dat niet tot aan het plafond de ruimte hoger zou kunnen doen lijken, en dat is ook wel tof!
   De schrijnwerker is de Gilbert zijn neef, ik hoop ook dat wij daar content van zijn, want anders gaan het minder toffe familiefeestjes worden, vrees ik...
   Hoe zit het met uw agenda voor donderdag?

   Verwijderen
  2. Mijnen agenda heeft nog wel een plaatske vrij, je kan me mailen op naadjesendraadjes@hotmail.com (kvind het uwe nie)

   Verwijderen
 3. ik kreeg spontaan dezelfde bedenking als Ine hierboven - is dat überhaupt wel een goed plan zoveel kasten rond uwe kachel? Verder zou ik zeker gaan voor meer open vakken . En hoe breed is uw uitspringend tablet in natuursteen - kunt ge daar op zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Normaal kon je daar juist op zitten (allez, de kinders toch), maar ik zeg het: ik denk dat ik dat rap beu ga zijn.

   Verwijderen
  2. wij hebben een houtkachel met een schouw eromheen
   die wordt niet warm
   spijtig, want ze blijven hun natte handschoenen, kousen, schoenen daarbovenop zetten en dat helpt geen chick

   Verwijderen
 4. Meer open, vind ik ook (hoewel je dan minder bergruimte hebt).
  Ben je wel zeker dat je dit helemaal in hout wil? Dat zal vrij druk worden. (persoonlijk zou ik gaan voor wit, maar ik ben dan ook een fan van wit, spiegel je hier vooral niet aan).
  Enig idee hoe je die panelen voor je tv wil laten wegschuiven naar de zijkant? Er is geen zijkant om in te schuiven aan de ene kant en aan de andere kant zal dit voor je kasten zitten. Kantelen kan misschien wel, maar hoe diep ga je die kasten maken? Je moet ruimte genoeg hebben om het erin te krijgen.
  Ook voor onderaan: hoe diep ga je dit maken? Kan je hout er wel in?

  (sorry voor de kritische vragen, ik ben nl. wel een beetje into architectuurdinges, zoals ge wel weet ;-) ).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook fan van wit, daarom dat alle muren hierbinnen (buiten 1 met behang) al wit zijn. Onze vloer is ook heel licht en ik heb een beetje schrik voor een 'te koude' leefruimte als we het helemaal wit maken. Ik wou wel voor een vrij lichte houtsoort gaan en de kast vrij strak houden.
   Ofwel de meer open vakken die er komen een gekleurde achtergrond geven (wel verwisselbaar)?
   Ik dacht voor die kastdeuren aan zoiets: http://www.zoekertjes.com/tekoop.asp?tweedehands=tv-kasten&idnumero=10395
   (het systeem, niet het uitzicht of het hout), maar betere oplossingen mogen altijd. Het kantelen zal niet lukken, want de Gilbert wilt een grote tv.
   Ze is alleszins diep genoeg voor hout, weet wel de afmetingen niet meer juist.
   Weet je wat? Als ik je donderdag zie, kan je het hier live bekijken en anders breng ik vrijdag wat documentatie mee!

   Verwijderen
 5. Zeker tot tg het plafond, wat daar anders allemaal niet op terecht gaat komen van vuil en stof en beesten, ik ken dat. Verder ziet het er super uit vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, maar gaat mijn plafond dan niet naar beneden komen? Allez, optisch naar beneden komen, bedoel ik.

   Verwijderen
 6. Dag Sanseveria! Ik ken u helemaal niet, maar dit zijn dingen waar ik mij graag mee bezig hou, dus hier volgen wat suggesties :-)

  Ik zou de kasten boven de tv open laten en voor de tv een vol paneel plaatsen, dat dan als je tv wil kijken naar boven gerold kan worden tot voor de kasten boven de tv. Zo heb je meer open kasten, want ik veronderstel dat het paneel het merendeel van de tijd voor de tv zal hangen. En zo heb je ook geen problemen i.v.m. de deurtjes voor de tv want naargelang de diepte van de kast kan het inderdaad dat dat niet lukt om die in de kast zelf te schuiven of te kantelen.

  Dat blad in natuursteen zegt mij persoonlijk niet zo veel, ik zou dat weglaten.

  Ik ken uw interieur niet, maar zoveel hout (hangt er vanaf welke soort ook) kan misschien wat zwaar worden. Ik zou voor kleurtjes gaan (verschillende panelen / deuren in verschillende kleurtjes) of als ge bij het hout wilt blijven: verschillende afwerkingen.

  Ik hoop dat ge eruit geraakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Tine,
   Ik ken u ook niet, maar ik vind het sympathiek dat je advies geeft!
   Het rolpaneel zat eerst ook in mijn hoofd, maar ge gaat dat altijd zien, dat het een rol is en dat wil ik liever niet.

   Het blad zegt mij ondertussen ook al niet zoveel meer, ik denk ook dat ik het ga weglaten. ;-)

   De rest van ons interieur: alle muren zijn wit, buiten één met behang en onze vloer is ook heel licht en strak (gietvloer). Het zou een vrij lichte houtsoort worden. De kleurtjes vind ik een tof idee, maar niet voor de deuren en dergelijke. Misschien, als het een witte zou worden, dat de achterkant van de open ruimtes in een kleur kan (die ik dan af en toe kan wisselen), dat zie ik wel zitten.

   Merci!

   Verwijderen
 7. Dag Sanseveria! Ik ken u ook niet, maar kwam toevallig op uw blog terecht, en kom mij moeien in 't gesprek. 't Is nl zo dat ik zopas in de libelle las dat (ik citeer:) "vrijstaande kachels hebben een hoger rendement dan ingebouwde modellen. Bij inbouwhaarden verdwijnt veel warmte door de schouw en ontbreekt ook de aangename stralingswarmte." Ingebouwd in een kast is mssch niet helemaal hetzelfde als ingebouwd in de muur, maar toch... Stof tot nadenken, zo kort voor de eindmeet! ;) Good luck, ik zal proberen te onthouden binnenkort te komen kijken wat het geworden is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahja, maar de kachel staat hier al een jaar in de kelder, dus daar kunnen we niet veel meer aan veranderen, vrees ik...

   Verwijderen
 8. ik weet niet hoe het zit met teevees, maar die veranderen precies constant van formaat
  wij hebben ook een houtkachel (supergezellig) met blauwe natuursteen schouw eromheen
  ik vind dat nog altijd schoon, maar diene natuursteen wordt wel vuil
  ik weet niet van wat
  waarschijnlijk van kaarsvet dat afdruppelt
  van vettige pollen
  enzovoort
  in elk geval, ik krijg het niet meer proper
  ik trek mij dat wel niet aan
  kasten die open zijn zijn bij ons thuis grote rommelnesten
  weer hetzelfde, als ge dat niet erg vindt.... maar zelf vind ik het veel makkelijker om gewoon de deurtjes toe te persen (wel oppassen als ge ze weer open trekt)
  het plan ziet er wel knap uit anders

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de moment ben ik aan het denken aan deurtje die open kunnen en dan 'verdwijnen' in de kast, dan zijn er meer open ruimtes wanneer ge zelf wilt, maar kan het ook helemaal dicht. Bovendien kan je dan om de zoveel tijd eens een andere opstelling (of openstelling) proberen, wat dan weer voor variatie zorgt.
   We zullen zien wat de schrijnwerker zegt (en vraagt...)

   Verwijderen
  2. En ook spijtig dat het niet extra droogt; wij hebben vloerverwarming en ik had dat precies toch handig gevonden...

   Verwijderen
  3. maar uwe whisky gaat niet koken!
   van u of de gilbert?

   Verwijderen
 9. Ik heb jaren geleden een stuv inbouwhaard laten installeren waarbij je het glas naar boven kunt schuiven zodat het als open haard kan dienen. Een prachtig ding, heel tevreden over. En zoals de verkoper toen zei, vuur heeft een natuurlijke aantrekkingskracht en dat is dus werkelijk waar. Onze stuv is aan de zijkant ingebouwd en toch kijk je er vrij veel naar. Jullie haard staat langs de tv, ik vermoed dat dat veel bekeken gaat worden.
  En toch maar opletten voor de warmte die vrij gaat komen. Ik heb ook speciale hittebestendige platen die zogezegd nooit zouden barsten. Ik heb de barsten ondertussen al laten bijsmeren en nu, enkele jaren verder is het weer aan het barsten. Voorzie ook plaats voor home-cinema boxen en van dat allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die boxen staan al achter de zetel, dus dat is geen probleem. De Gilbert plant een rooster boven de kachel en misschien ook in de keuken om de extra warmte te ventileren ofzo. Ik weet eigenlijk maar half wat hij daarmee bedoelt, maar het zal wel werken zeker. Dat van het barsten wou ik vandaag navragen bij de schrijnwerker, maar hij is niet gekomen, als dat maar geen voorbode is van de rest...

   Verwijderen
 10. Allereerst, Aangenaam.
  Ten tweede, ik denk dat dat van 'niet tot aan het plafond op de ruimte groter te doen lijken' een fabelken is, niet dat ik uwen ballon wil doorprikken maar het lijkt me logisch dat als ge een hoge ruimte optisch in twee breekt dat ze kleiner gaat lijken.
  Daarom zou ik opteren voor een licht-houten structuur, maar daar wit in verwerken. Legplanken of deuren, naar goesting en portemonnee. Als ge hittebestendig materiaal vindt met 10 jaar garantie, dan driewerf hoera en bouw uwen schacht maar in, maar anders zou ik dat open laten, op zich geen storend element, en zo heb je nog wat extra stralingswarmte.
  Ik snap waar ge naar toe wilt met die tv-deuren, maar ik ken verschillende mensen die met zo'n deuren werken en daar nu spijt van hebben, want dat zit toch nooit niet helemaal weg en omdat ge naar uwen tv kijkt, kijk je op vermoeide, geïrriteerde momenten vermoedelijk ook eerder geambeteerd naar die deuren. Maar als ge immer het zonneke in huis zijt, moet ge dat misschien ook niet doen.

  Nuja, ge kunt ook uw kast in het wit laten en enkele kasten open laten, en vervolgens kleuraccenten in uw kast zetten, dat is nooit saai en 'te wit' en als de rest van uw interieur als behoorlijk strak zit dan moet dat wel kunnen vind ik persoonlijk.

  Verder wil ik nog meedelen dat ik dat hier wel wijs vind, mijn gedachten de vrije loop laten gaan en een ander uiteindelijk laten betalen. Veel plezier dermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Insgelijks!
   Het wordt tot helemaal tegen het plafond, het hout gaan we nog moeten kiezen, maar ik zie graag een lichte noten of eikenfineer, we zullen zien...
   De binnenkant van de kasten die helemaal open gaan (zie volgende post), worden ook gewoon in fineer, de andere kasten wit (voor de portemonnee).
   Bij de tv gaat de deur naar boven toe wegklappen, want het paneel mocht van mij niet in tweeën gesplitst worden. En ja, ge gaat dat inderdaad een beetje zien. Ik had nochtans een geweldig idee, maar ik zag de Gilbert in zijn hoofd de echtscheiding al aanvragen, dus heb ik het maar laten vallen. ;-)

   Het eindresultaat volgt, ooit!

   Verwijderen
 11. Ik zou absoluut voor meer open kasten gaan, zo schoon om uw houtblokskes daarin te leggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, maar dat zal gebeuren, dubbel zo groot zelfs als op deze tekening!

   Verwijderen
 12. Ik mis de vintage!
  Daarom wil ik u helpen en zeggen dat ik nog schoon grenen keukendeurtjes in de aanbieding heb.
  Is een kachel met pellets niet meer van dezen tijd? (lees: milieuvriendelijker?)
  En eigenlijk wil ik alles horen over de warmtepomp die net niet voldoet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die zit in de kast!
   Ge moogt uw keukendeurtjes houden, gingen wij die trouwens niet verven ofzo?
   De tweedehands kachel was meer van onze portemonnee en zoals ik zei: enkel om af en toe bij te verwarmen, meer niet, want anders lig ik constant als een marmot in die zetel. Kachelwarmte, dat is dodelijk voor de productiviteit zeg ik u!
   Ik zal u morgen alles vertellen over onze warmtepomp, die wél voldoet hoor!

   Verwijderen
 13. Mag ik mij ook een beetje komen moeien? Allee, ik ga het sowieso doen :-).
  Ik vind het een schoon concept, voorwaar! de verschillende vlakken, qua formaat en zo, ik vind dat goed.
  Kwestie van de deurtjes... die systemen waarbij de deurtjes in de wand verdwijnen, die zijn duur, en ik stel me dan taferelen voor met afhangende deuren na een paar jaar. Maaaaar beste sanseveria, zijn 180° opendraaiende deuren geen optie? Je kan de deuren volledig openzetten (geen risico dat iemand die langs de kast passeert een deurke meeheeft). De binnenkant kan je qua kleur kiezen, waardoor dat toch weer wat variatie geeft.
  De scharnieren waar ik het over heb zijn Kubica scharnieren... En ergens denk ik dat zulke systemen het langer zullen houden. En als ze goedkoper zijn, dan is dat dubbel goed, niewaar?
  Ik zit namelijk met dezelfde kastenwand-dilemma's...
  Veel succes ermee!
  C

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ge moogt dat! Ge moogt trouwens ook eens linken naar foto's odf dergelijke van wat ge bedoelt.
   Als ik het juist voorheb (wat ik trouwens betwijfel), dan staat de kastdeur gewoon open tegen de rest van de kast? Ik wil de deurtjes niet meer zien als ze open zijn (maar niet bij alle kasten, kwestie van de kosten nog een beetje te drukken...).

   Verwijderen
 14. Gho, 10 november is al even geleden, maar ik heb je fotootje via mail gestuurd.

  groetjes

  C

  BeantwoordenVerwijderen