maandag 7 mei 2012

Den hof

Al drie jaar ben ik aan het fantaseren over mijn groentetuin, al drie jaar kwam er niks van en lag hij eigenlijk nog bij de buren. Maar nu is hij er!
Opgedeeld en aangeplant zoals ik het wou. Met padjes tussen mijn 4 stukken en hier en daar een naamkaartje en ook onkruid, vooral veel onkruid.
Ik heb dat vorige week nochtans uitgetrokken!
Gelukkig ook plantjes, veel plantjes!


Rij worteltjes nr2. Rij nr1 ziet er een stuk minder spectaculair uit.
Op het zakje stond namelijk 'zaai in rijen, 15cm uit elkaar'.
De Sanseveria interpreteerde dit als 'plant om de 15cm een zaadje'.
De frank viel pas toen ik het dolgelukkig tegen de Gilbert aan het verkondigen was.
Gelukkig kan die mens mij niet zo snel meer dumpen, maar mij uitlachen, dat deed hij wel.

Tussen de erwtjes en de maïs komen nog boontjes te staan. Niet van die op stokken, we maken het onszelf gemakkelijk!


De mesthoop moet er nog komen, evenals het pad ernaartoe.
De selder gaat op in het onkruidveld dat ik niet durf aanraken, omdat ik er ook een weidebloemenmélange gezaaid heb (mélange, dat klinkt toch zoveel schoner dan 'mengeling').
De pompoenen en artisjok zijn er ook nog niet, daar is het nog wat te vroeg voor.
Naast de courgettes heb ik nog redelijk wat plaats, maar totaal geen inspiratie. Suggesties zijn welkom, maar onthou: het codewoord is 'simpel'!
En daarachter, lieve vriendjes, achter wat ooit onze omheining wordt, wonen mijn schoonouders. Ik wil daar met u gerust eens over babbelen bij een stuk taart en een tas thee, maar voor vandaag hou ik het hierbij.

Den hof en ik, wij gaan goed overeen komen, ik voel het!38 opmerkingen:

 1. Hey! Wij zijn ook een moestuin gestart na jaren ernaar verlangen... alleen is die van ons maar iets van 2 vierkante meter... Maar toch.... iets uit eigen tuin én dochterlief gaat leren waar het eten vandaan komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons groeit de moestuin in bakken aan de muur. Als je op de grond niet genoeg plaats hebt, moet je naar de hoogte uitwijken. Geen probleem, zelfs de slakken weten de sla op 1.60m hoogte te vinden!
  Nu nog regelmatig zon en dan eten wij weer sla, komkommer en ander groen uit onzen hof.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Respect zeg. Hier totaal geen groene vingers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Radijzen? Of Rammenassen? Dat lijken mij simpele dingen. Daarom dat ik die zet. Ah ja, eigenlijk alles in mijnen hof is simpel, ik houd ook niet van veel zorgen maken en aandacht schenken. Ik ben al geen held in gepast water geven, dus wat zou dat moeten worden als ik daar ook nog eens bemesting of dergelijke bij moest doen, met een kaliumpje hier en een kalkske daar voor een zorgenplantje. Nee, laat dat maar! Simpel, da's inderdaad het codewoord.

  Ha, en ik ben ook de moestuinier die alles op zijn gemak doet. Zo tot net op het randje van de mogelijkheden precies! Nu ik uw tuin zie... amai, gij hebt daar geen complexen over nodig, hoor! (De Groenlandman zegt trouwens dat een beetje onkruid geen kwaad kan. Maar mijn instinct wist dat al wel, hoor. Zolang de groenten maar niet moeten vechten om hun voedsel, kan her en der wat onkruid vast geen kwaad.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Radijzen, dat lust hier niemand, maar die ramenas, dat is het overwegen waard.
   Aha, de groenlandman is ook een toffe pee dan!

   Verwijderen
  2. Lol, maar de smaak van rammenas leunt toch aan bij die van radijzen? Ik twijfel of jullie dat dan wel gaan lusten? :p

   Verwijderen
 5. lees ik daar nu onderaan hond? Ik wou vragen "schoonouders, kweekt dat goed" maar laat maar, in mijn hoofd was het grappiger.

  Met de schooonouders in mijnen achterhof.. goh kweet gelijk ni. Nee liever ni :D

  Maar respect voor den hof! Ik heb bij ons nieuw huis er ook ne moestuin bijgekregen, of dat dat een voor of nadeel is weet ik nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die schoonouders, dat durft zo nog al eens uit te zaaien. Goed kort houden is de boodschap! ;-)

   Verwijderen
 6. wooow nen hof van formaat zeg! gaat dat niet kéiveel eten opleveren? En ik las ook eerst hond daar onderaan, maar 't is misschien eerder kervel bij nader inzien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haja inderdaad :D tzal dus aan ons ziek brein liggen blijkbaar...

   Verwijderen
  2. Volgens jaar zaai ik teckeltjes, speciaal voor jullie!

   Verwijderen
 7. Wa denkte van spinazie? Ik heb hier nog zaadjes liggen, en tegen dat ik besloten heb waar dat ik die ga zaaien, is het terug winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, heb er los overgezien. Er staat al spinazie. Ik zal dan zelf wel een stukske omdoen. Zaad voor radijsjes heb ik nog wel liggen. (en ik lust da nie, dus da zaai ik nie).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hetzelfde hoor, ik zaai alleen wat ik lust en radijzen horen daar niet bij! :-)

   Verwijderen
 9. van spinazie moet je echt veeeeeeeeel rijen hebbe nze, want als ge da trekt en dan stooft hebt ge ver niets over.
  wat ook gemakkelijk kweekt zijn komkommers, wij hebben da ook staan, of gaan da toch zetten :) ben ook nie van het groene-vinger-type :) moet ook rap en gemakklijke gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zouden die twee rijen niet genoeg zijn?
   Komkommers, dat lusten wij niet graag!

   Verwijderen
 10. Geen fan van kolen (wit, savooi, rode ?) Plantjes halen op de markt, uitplanten, en laten groeien (als kool) geen werk me dunkt !
  Zeg, bij de schoonouders staat er wel veel minder onkruid hé :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, da's misschien een idee, van die komen!
   De schoonouders zijn wel de volledige dag thuis, dat scheelt ook!

   Verwijderen
 11. Ooooo jeee. Alwaar zo ecologisch correct. Vermoeiend hoor.
  Kijk, als de schoonouders achter de omheining wonen, had je daar gewoon een bamboeveld van vijf meter hoog moeten zetten. Zeg dat ik het gezegd heb. En uw bomma zou daar ook wel best een mening over hebben. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. niks dan lof voor uwen hof- maar ik zou net als "owl" toch ook liever passen voor de schoonouders - voor de thee en de taart daarentegen...! Ik ben helemaal voorstander van de pompoenen en courgettes: geen werk en veel eten - ideaal dus. Verdere suggesties in deze rayon zijn: aardappelen (die moet ge eigenlijk ook alleen maar rooien en tussendoor wat wieden) en bessenstruiken zoals frambozen, bramen, bessen. Daar hebt ge zelfs geen werk mee om te plukken - dat doen de kinderen wel - ge zult u allen moeten haasten of uw kroost moeten omkopen met andersoortig snoep om zelfs ook nog een kommetje over te houden voor op die taart!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De frambozen woekeren al weelderig langs de andere kant van de omheining. Aardappelen is een mogelijkheid, maar dan ps volgend jaar (er hebben er vorig jaar al opgestaan).
   Die taart en thee, we maken daar werk van, in't verlof!

   Verwijderen
 13. alleen dus ipv allen (stomme spellingschecker)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Amaai, keitof diejen hof !
  Een tip misschien: voor de courgetten moogt ge genoeg veel plaats voorzien want die groeien gigantisch !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze hebben elk ongeveer een vierkante meter, daar zullen ze het mee moeten doen!

   Verwijderen
 15. Dat ziet daar toch al beter uit dan bij mij. Mijn sla en wortelen zal ik opnieuw moeten zaaien vrees ik, daar gaat niets van komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik lees hier precies een blogberichtje dat het mijne zou kunnen zijn.... 3 jaar 'moestuindromen', eindelijk zaailingskes van allerhande soort, 'helpende' zonen (geen dochters hier) in den hof, schoonoudertjes als buren, ...
  Geweldig, ik duim mee voor uwen hof (en diene van mij uiteraard). Leve de moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ahja, mijn suggestie voor naast uw courgettes: rode biet! = zaaien en praktisch niks meer doen. lang houdbaar in de winter en vanalles mee te maken 'roze puree' bijvoorbeeld...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De rode biet is er al, maar geen foto wegens nog niet uitgekomen. ;-)

   Verwijderen
 18. super: alle begin is moeilijk maar wacht tot dat allemaal in bloei staat (zegt ge dat eigenlijk van groenten in bloei staan???)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Amaaai seg, die moestuinen zijn aan ne flinke opmars bezig! Dat heb ik hier al lang gezien! Spijtig dat er te weinig/geen plaats is in onze hof om iets te planten. Ook schone paintkunsten trouwens! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zou dat geen gedacht zijn om de omheining WEG te doen? De schoonouders hebben dan niet eens door dat ze uw onkruid aan 't wieden zijn en terwijl ze dat doen, steken ze geen ander kattenkwaad uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. LOL, jom, gij zijdt toch een warhoofd! Ik draai van uwe laatste foto :).
  Maar ik moet zeggen dat ik ook (en zelfs elke keer opnieuw) moet nadenken over die 15 cm uit elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb alleen maar onkruid in mijn tuin staan en dat omdat ik te laat ben begonnen met erin te werken. Nu is het helaas te laat en kan ik hier en daar wat uit trekken.

  BeantwoordenVerwijderen