maandag 18 november 2013

De mooiste bomen zijn bedrog!
Mijn zoektocht naar de ideale kerstboom is iets wat van moeder op dochter werd doorgegeven en op zich vind ik dat allesbehalve erg: niks is zo gezellig als een kerstboom in uw huis!

Helaas, het jaarlijkse zoeken naar een boom is iets minder gezellig. 
Ofwel waren ze te groot (zie hier) ofwel te klein ofwel zat er ergens wel een gapend gat  tussen de naalden. 
Bovendien lukte het terug in de grond zetten nooit, lag de vloer na week 1 al vol met naalden en was er ook nog die keer dat al mijn kerstballen én vloer vol hingen met gelekte hars.

Dat moest anders kunnen.
En beter!

Ik ging op zoek naar de perfecte boom, tekende uiteindelijk zelf een model, zadelde mijn geliefde hout-collega ermee op en postte er hier iets over.
Daar bleek dat er nog iemand op zoek was naar de ideale andere boom, iemand met veel enthousiasme, grootse plannen en met twee rechterhanden aan haar lijf.
Omdat ze het ook goed kan verwoorden, kan ik het gewoon kopiëren en hieronder plakken: handig!

‘Omdat eigen boomke, schoon boomke is,
Omdat ieder excuus een goed excuus is om rond een zelfgemaakte boom te zitten,
Omdat een échte boom voor sommigen onder ons echt heel veel gezeul en gesleur is, en een plastieken wel zijn naalden bijhoudt maar voor de rest zo waarheidsgetrouw is als een opblaaspop,
Omdat een wedstrijd TOF is! Niet voor de competitie, maar voor de sport .. en of course de prijzen!’
.
-En er valt wel wat te winnen:
.
-een brunch voor 2 personen in het ECOCAFE van het Ecohuis Antwerpen
-aansluitend een creatieve workshop met Caroline Verbrugghe (bekend van maakblog.be en Fabriek Romantiek) in koffiebar MOKKAKAPOT, de hipste keet van ‘t Stad.
-2 bakken feestelijk SEEFBIER waarmee u de ster van de feestdagen zal zijn
-een aankoopbon van 50 euro bij DE KRINGWINKEL Antwerpen
-een kus van de juf! (Zonder tong en op de wang, welteverstaan, of u moest enorm hard op Jim Morrison lijken, dan valt erover te praten!)
.
-Zo doen we het:
.
1. STUUR EEN FOTO van jouw fabulous faux feestboom naar maakboomwedstrijd@gmail.com OF via facebook naar Caroline Verbrugghe en wij zetten hem voor jou op de #maakboom Pinterest pagina. Je kan hem natuurlijk ook zélf uploaden via Pinterest. Er staat momenteel al een klein bos aan zelfgemaakte bomen, dus neem hier alvast een kijkje om inspiratie en goesting te tanken! Vergeet niet om “WEDSTRIJD DEELNEMER en dan jouw naam” bij jouw foto te zetten. Je kan meteen ook de bomen ‘liken’ die je zelf leuk vindt.
.
2. DE 5 BOMEN MET DE MEESTE LIKES ZULLEN VANAF 16 DECEMBER door een professionele fotograaf gefotografeerd worden en op 20 DECEMBER wordt de WINNAAR door onze jury vakkundig in de lauweren gezet!
jury
Wie de juryleden zijn, zullen we in de aanloop naar de eindmeet één voor één bekendmaken maar de allereerste is alvast de roemruchte Madam Zsazsa, die vanuit haar Kempisch paradijs alvast een geconditioneerde kijk heeft op naaldbomen allerhande.
.
3. JOUW MAAKBOOM IS
-zelfgemaakt (door u of uw gezelschap)
-origineel (het hoeft geen gloednieuw idee te zijn, maar minstens een toffe variant)
-ongevaarlijk (wij nemen géén enkele verantwoordelijk op ons voor gemaakte brokken!)
-milieuvriendelijk (dit is te nemen met de spreekwoordelijke korrel zout van uw gezond verstand)
-en bovenal feestelijk.
Je mag zéker een foto van een boom opsturen die je jaren geleden maakte maar omdat we er dan geen foto van kunnen maken voor de finale, krijg je er enkel eer en glorie voor en maak je geen kans de prijzen. Laat dit jou niet tegenhouden om het idee alsnog te delen!
Hieronder alvast een selectie van mijn persoonlijke favorieten, al zijn ze niet allemaal even goed opbergbaar, zucht.

En voor wie niet graag informatie op de computer leest, hier vindt u de papieren versie.

 


35 opmerkingen:

 1. Wel, dit is nog eens een toffe wedstrijd!!!
  Ik hou anders wel enorm van de GEUR van een echte kerstboom in huis.
  Het eerste jaar dat we in ons appartement woonden, wilde ik per se een kerstboom. We woonden in een loftachtige zolder met behoorlijke hoogte, dus ik zeg tegen mijn ventje: niet zo'n klein boompje meebrengen, want dat ziet ge hier niet staan. Hij kwam zonder overdrijven thuis met een boom van 4 meter. Geweldig, en in een pot met water en kasseien (ipv grond), bleef hij ook zeer goed, zonder naalden te verliezen. Alleen toen we hem terug naar buiten moesten zeulen, toen kwamen alle naalden eraf. Een jaar later vonden we nog naalden tussen de kieren van de parket. Dus ook niet voor herhaling vatbaar. Sindsdien elk jaar een alternatief...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De geur ga ik ook wel missen, maar ge krijgt er zo veel voor in de plaats! ;-)

   Verwijderen
  2. Ge kunt altijd een arbre magic met dennengeur hangen!

   Verwijderen
 2. Zalig!
  Ik ga voor dezelfde tactiek als anders: zo laat mogelijk een boom in huis, zo snel mogelijk weer weg. Ik heb er werkelijk niets mee. Er worde ter compensatie dan wel duusd lichtjes gedrapeerd over het donkerste hoekje van de woonkamer. Ook gezellig. Maar 't is geen boom, dat is waar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Genoeg toffe alternatieven, Lies: washi in alle kleurtjes op de muur in de vorm van een boom, ge kunt het zelfs uw kinders laten doen!

   Verwijderen
 3. haha tof! die eerste kartonnen heb ik vorig jaar gemaakt met wat collega's voor het kerstfeestje van het werk, valt tegen hoeveel karton daarin kruipt (gaat dus niet met oude dozen zoals ik gehoopt had), en het ding ligt intussen ook al lang weer bij het oud papier helaas :) Die rode met dat paletten hout is supercool! Maar als alles goed gaat zitten wij volop te verhuizen met kerst, niks kerstboom dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kerstkaartjes in boomvorm aan de muur plakken? Dan moeten die al niet in dozen! ;-)

   Verwijderen
 4. Super initiatief!
  Jammer genoeg geen boom voor mij dit jaar wegens op vakantie tijdens de feestdagen. Volgend jaar zeker weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, maar als het geen echte is, moet ge u al geen zorgen maken over hoe het er gaat uitzien als ge terug thuiskomt: ideaal!

   Verwijderen
  2. grappig! ik zet ook altijd een fantasieboom want ik ben ook altijd weg met kerst! :-) Maar een washiboom of een boom uit stof moet je geen eten en drinken geven é ;-)

   Verwijderen
 5. Ha, count me misschien in! Ik weet niet of ik tijd heb maar alvast wel goesting.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig moet je niet steeds veel tijd hebben voor een mooi resultaat, hoewel ik vermoed dat jij wel alle registers gaat opentrekken. Ik ben benieuwd!

   Verwijderen
 6. Bedankt! Ik ben alvast benieuwd naar de resultaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Awel, ik denk dat ik ook ga meedoen. De vriend wordt morgen aan zijn knie geopereerd en ik denk niet dat hij tegen kerstboomopsteltijd al in staat gaat zijn om die zware doos van de zolder te sleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ideaal excuus! Natuurlijk is het verrichten van lichte arbeid na een operatie wel toegestaan, dus helpen mag hij wel! ;-)

   Verwijderen
 8. Ik ga keihard niet meedoen, maar wacht wel vol spanning op wat de rest ervan maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kunnen uw kinderen de zetel niet ombouwen tot kerstboom? Ik denk dat het wel eens een winnaar zou kunnen zijn!

   Verwijderen
 9. Awel, ik rij al de hele week rond met iets in de koffer waarvan dak nie wist dat het bij het restafval of in groene bak moest liggen. Nu maak ik er binnenkort gewoon ne kerstboom van.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Foert jong, vorig jaar kostte dat alternatief kerstboomgedoe mij bekanst mijne linkerwijsvinger....
  Ik pas...
  http://moekeveerlemaaktvanalles.blogspot.be/2012/12/idee-bijna-gevonden.html?m=0

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha! Vooral de reactie van de moemoe! Maar kom: haal hem boven, versier hem en maak er een foto van! Veel minder gevaarlijk voor de vingers...

   Verwijderen
  2. Hij is vorig jaar met het oud papier meegegeven, verdekke

   Verwijderen
 11. Oh, de max! Eindelijk genoeg reden om een alternatief ding op de voorgrond te schuiven, en niet een hele maand tranend in huis te lopen. (ik ben allergisch aan zowat alles, maar dat was tot op heden geen argument)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Serieus? Allergisch aan naaldbomen? Ik wist niet eens dat het kon! Maar inderdaad: hoera voor traanloze alternatieven!

   Verwijderen
 12. Super initiatief! Maar hoe houden jullie de 'echte' van de 'niet-echte' DIY-kerstbomen uit elkaar? Want als ik op jullie Pinterest pagina kijk, zie ik daar ettelijke exemplaren tussen die ik tijden terug al op scandinavische blogs tegenkwam!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, maar het is niet de bedoeling dat het warm water wordt uitgevonden hoor: je kan gerust een model/ techniek gebruiken vanop de pagina. Uiteindelijk gaat het er toch anders uitzien omdat ieder er zijn eigen ding meedoet, niet?

   Verwijderen
 13. leuk leuk leuk!! ik heb al 3 bomen doorgestuurd maar ik zie ze nog niet op de pinterest pagina ... hebben jullie mijn mailtjes ontvangen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelezen, gereageerd én goedgekeurd!
   Tegen deze avond staan ze erop.

   Verwijderen
  2. super dikke merci! geniet van je zondag!

   Verwijderen
 14. Vorig jaar zat ik ook met het kerstboomdilemma, want dat uitplanten in de tuin voor het jaar nadien, dat was geen succes. Toen wou ik er zelf een maken en trok naar de Kringloopwinkel om materiaal te scoren. Daar stond er een prachtig grote boom te koop, tweedehands en ... plastic. Ik heb hem toch gekocht en voor de komende 20 jaar van de vuilnisbak gered. Meedoen hoeft voor mij dus niet maar : veel succes aan iedereen die een boom maakt !!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Superleuk initiatief....Zou heel graag meedoen...maar ik moet nog een stuk of 30 cadeaus zien te vinden voor onder de kerstboom...dat de kerstboom er zelf nog bij maken net iets teveel tijd gaat kosten...Maar ik volg met veel enthousiasme de wedstrijd mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen